Din punctul de vedere al Asociației Americane de Psihiatrie (American Psychiatric Association – APA) consumul de tutun (fumatul) devine problematic atunci când:
Individul prezintă un tipar de consum care conduce la o suferință semnificativă clinic, manifestată prin cel puțin două dintre următoarele caracteristici, apărute în ultimele 12 luni:
- Tutunul este consumat în cantități mai mari sau pentru o perioadă mai lungă decât intenționa fumătorul.
- Individul dorește să oprească sau să limiteze consumul de tutun, sau face eforturi continue dar lipsite de succes în acest scop.
- Individul alocă o mare parte din timp pentru activități necesare procurării sau consumului de tutun.
- Impuls irezistibil (craving), sau dorință intensă/nestăpânită, sau nevoia urgentă de a consuma tutun.
- Consumul recurent de tutun conduce la incapacitatea individului de a-și îndeplini obligațiile la locul de muncă, la școală sau acasă (e.g. timpul alocat fumatului interferă cu programul de la serviciu)
- Consumul de tutun este continuat în ciuda problemelor persistente sau repetate, apărute în viața socială sau în relațiile interpersonale, cauzate sau exacerbate de efectele tutunului (e.g. certuri cu alte persoane din cauza consumului de tutun).
- Activități importante sociale, profesionale sau recreative sunt abandonate sau reduse din cauza consumului de tutun.
- Consumul repetat de tutun în situații cu risc de vătămare fizică (e.g. fumatul în pat).
- Consumul de tutun este continuat deși individul recunoaște că are o problemă persistentă sau repetată, somatică sau psihologică, cauzată sau amplificată de tutun.
- Toleranță, definită prin oricare dintre următoarele elemente:
– Nevoia de a crește cantitatea de tutun consumată pentru a obține aceleași efecte.
– Scăderea progresivă a efectului la consumul constant al aceleiași cantități de tutun.
11. Sevraj, manifestat prin oricare dintre următoarele elemente:
– Sindromul sevrajului la tutun (cortegiu de manifestări, apărut în primele 24 de ore de la întreruperea sau diminuarea consumului de tutun): 1. iritabilitate, frustrare sau mânie; 2. anxietate; 3. dispoziție depresivă; 4. dificultăți de concentrare; 5. creșterea apetitului alimentar; 6. Insomnii severe.
– Individul consumă tutun (sau o substanță cu efect similar, ca nicotina) pentru a îndepărta sau evita simptomele de sevraj.
One Response to Cosumul problematic de tutun