Cât de mult alcool e prea mult?

O glumă spune că: ești alcoolic, atunci când bei mai mult decât psihiatrul tău.

Lăsând gluma la o parte, să vedem ce spun specialiștii de la NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence – London, UK government organization). Cantitatea de alcool ingerat se măsoară în unități de alcool absolut ( etanol, CH3-CH2-OH). Astfel:

1 unitate (u) de etanol = 10ml de alcool absolut sau 1 litru de soluție apoasă alcoolică (sau băutură alcoolică) cu concentrația 1% alcool.

De exemplu:

  • 100ml de vin, cu concentrație 10% reprezintă 1 unitate (1 u);
  • 100ml whiskey Jack Daniel’s, cu concentrația 40%, reprezintă 4 u
  • 500ml bere Heineken, cu 5% alcool conține 2,5 

Cei de la NICE apreciază nocivitatea consumului de băuturi alcoolice, stabilind o limită superioară a consumului săptămânal. Astfel:

Pentru bărbați

– până la 21u/săptămână – risc scăzut (consum responsabil)

– 22 – 50u/săptămână – risc crescut

– peste 50u/săptămână – risc înalt

Pentru femei

– până la 14u/săptămână – risc scăzut (consum responsabil)

– 15 – 35u/săptămână – risc crescut

– peste 35u/săptămână – risc înalt

În privința consumului de băuturi alcoolice, noțiunea de risc se referă la posibilitatea apariției intoxicației acute, a dependenței și a degradării psiho-somato-sociale la băutor.

 

Consumați responsabil băuturi alcoolice!

 

 

 

2 Responses to Cât de mult alcool e prea mult?

  • Stimată doamnă doctor, vă mulțumesc mult pentru că vă faceți timp să-mi citiți blogul. Remediul pentru oboseală este odihna și statul degeaba prelungit 🙂

  • ffff bun de stiut ! va multumesc pt informatia asta ,,,o s-o folosesc pt cei carora le trebuie si desigur nu o stiu pt ca in loc sa citeasca ingurgiteaza zeci de unitati de etanol,,,am senzatia ca am gresit ceva in exprimare,dar sint obosita dupa un drum lung la volan,,,hi,hi,,,scrieti ceva si depre efectele oboselii-poate ma regasesc…

Lasă un răspuns