Tulburarea de personalitate histrionică (ISTERIA)

Cine este de fapt istericul?

Este acea persoană care prezintă un comportament caracterizat prin exprimarea excesivă a emoțiilor și căutarea captării atenției celor din jur, care debutează la vârsta de adult tânăr, se manifestă în diverse situații și îndeplinește cinci (sau mai multe) din următoarele criterii:

  1. Se simte incomod în situațiile în care nu se află în centrul atenției.
  2. Interacțiunea istericului cu alte persoane este adesea nepotrivită din cauza comportamentului  inadecvat, cu tentă sexuală sau provocatoare.
  3. Afișează o trecere rapidă de la o emoție la alta și exprimă emoții superficiale.
  4. Persoana se folosește în mod regulat de aspectul său fizic pentru a atrage atenția asupra sa.
  5. Are un stil de exprimare verbală prin care urmărește să impresioneze audiența, dar care este superficial și lipsit de detalii.
  6. Exprimarea emoțiilor este exagerată, teatrală și dramatică.
  7. Individul este sugestibil (poate fi ușor influențat de alte persoane sau de circumstanțe)
  8. Apreciază greșit relațiile sale cu cei din jur și consideră că aceste relații sunt mult mai apropiate decât sunt în realitate.

Printr-un comportament plin de viață și teatral intenționează să capteze atenția și pot crea inițial o impresie plăcută noilor cunoștințe, prin aparenta deschidere și modul de a flirta. Acest comportament nu este orientat doar către persoanele față de care istericul are un interes romantic, ci se manifestă în diverse relații sociale, ocupaționale și profesionale, dincolo de normele contextului social.

 

Bibliografie: DSM-5®

 

Lasă un răspuns