Cannabis

Cânepa indiană sau canabisul (Cannabis indica) este o specie care face parte din genul Cannabis, familia Cannabaceae, fiind o plantă aromatică. Frunzele și îndeosebi florile (mugurii) plantelor de cânepă indiană conțin o substanță chimică sau drog, cunoscută sub numele de THC (acronimul de la tetra-hydro-cannabinol), care provoacă persoanei care o fumează sau o ingeră o senzație de euforie.

 

Intoxicația cu canabis – criterii de diagnostic DSM5™:

A. Consum recent de canabis.

B. Modificări neurologice și psiho-comportamentale semnificative clinic: afectarea coordonării motorii, euforie sau anxietate, senzația de încetinire a timpului, afectarea capacității de judecată, retragere socială – care se dezvoltă în cursul sau la scurt timp după consumul de canabis.

C. Două (sau mai multe) din următoarele semne sau simptome, care se dezvoltă în primele 2 ore de la consumul de canabis:

  1. Hiperemia conjunctivelor (înroșirea ochilor).
  2. Creșterea apetitului alimentar.
  3. Xerostomie (senzația de uscare a gurii).
  4. Tahicardie.

D. Semnele și simptomele nu pot fi atribuite altei afecțiuni medicale și nu pot fi mai bine explicate de o altă tulburare mintală, inclusiv de intoxicația cu alte substanțe.

  • Pot exista tulburări de percepție: iluzii vizuale, auditive sau tactile, care apar pe un fond de conștiință clară; halucinații, în condițiile unei capacități intacte de testare a realității.

În mod tipic, debutul intoxicației este marcat de o senzație de ”beatitudine” urmată de simptome care includ euforie însoțită de râs nemotivat și sentiment de grandoare. Urmează apoi sedare, letargie, afectarea memoriei de scurtă durată, dificultate în derularea proceselor mentale complexe, afectarea capacității de judecată, percepții senzoriale distorsionate, afectarea performanțelor motorii și sentimentul că timpul se scurge lent. Ocazional poate apărea anxietatea, disforia și retragerea socială.

Intoxicația se dezvoltă în câteva minute în cazul în care canabisul a fost fumat și în câteva ore dacă a fost ingerat (înghițit).

Deoarece majoritatea canabinoizilor sunt liposolubili (se dizolvă în grăsimi) efectele canabisului pot persista sau pot reapărea uneori timp de 12-24 de ore.

Deficitele rezultate în urma intoxicațiilor repetate cu canabis pot avea consecințe severe, cum ar fi disfuncție în mediul școlar sau profesional, dezinhibiție socială, incapacitatea de îndeplinire a obligațiilor, comportament iresponsabil.

Spuneți nu drogurilor! 

2 Responses to Cannabis

Lasă un răspuns