Nosofobia

A. Îngrijorarea de a avea sau de a dobândi o boală gravă.

B. Simptomele somatice (fizice, organice) nu sunt prezente, sau dacă sunt prezente, au doar intensitate redusă. Dacă altă afecțiune medicală este prezentă sau există un risc crescut de a o dobândi (e.g. istoric familial relevant), îngrijorarea este exagerată sau disproporționată.

C. Există un nivel înalt de anxietate privind sănătatea, iar pacientul se îngrijorează cu ușurință în legătură cu propria stare de sănătate.

D. Pacientul manifestă un comportament exagerat legat de starea sa de sănătate (e.g. își controlează repetat corpul, căutând semne de boală) sau prezintă evitare inadecvată (e.g. evită programările la medic și internările).

E. Îngrijorarea privind boala este prezentă de cel puțin 6 luni, dar boala pentru care există temerea este posibil să se fi schimbat în acest interval.

F. Îngrijorarea legată de boală nu este explicată mai bine de altă tulburare mentală, precum tulburarea de panică, tulburarea anxioasă generalizată, tulburarea dismorfică corporală, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea delirantă, forma somatică.

 

A se specifica tipul:

  • Forma cu solicitarea îngrijirilor medicale: Pacientul solicită frecvent îngrijiri medicale,

inclusiv programări la medici de diverse specialități sau efectuare de teste și proceduri.

  • Forma cu evitarea îngrijirilor medicale: Pacientul solicită rareori consultații sau îngrijiri medicale.

 

Lasă un răspuns