Pedofilia – criterii de diagnostic (DSM5™)

A. Prezența pe parcursul unei perioade de cel puțin 6 luni a unor fantezii excitante sexual, impulsuri sexuale intense și repetate, sau comportamente care conduc la obținerea excitației sexuale prin activitate sexuală cu unul sau mai mulți copii de vârstă prepubertară (în general cu vârsta de 13 ani sau mai mică).

B. Individul a acționat pe baza acestor impulsuri sexuale sau, dacă nu, impulsurile ori fanteziile sexuale îi provoacă un disconfort psihic semnificativ sau dificultăți în relațiile interpersonale.

C. Individul trebuie să aibă vârsta de 16 ani sau mai mult și este cu cel puțin 5 ani mai mare decât copilul(sau copii) de la Criteriul A. Notă: Nu se includ aici indivizii aflați la sfârșitul adolescenței, implicați într-o relație sexuală stabilă cu o persoană în vârstă de 12 sau 13 ani.

*Se specifică tipul:

– forma exclusivă (atras doar de copii)

– forma neexclusivă

*Factori de risc:

Factori de temperament – psihopații au probabilitate mai mare să dezvolte un comportament sexual îndreptat asupra copiilor.

Factori de mediu – abuzul sexual în copilărie.

Factori genetici

 

Atenție la examinarea psihiatrică la angajare, precum și la examenul psihiatric periodic, la toate categoriile profesionale!

Lasă un răspuns