Anomie

Ce spune dicționarul? Poți citi și tu! Eu o să-ți spun câteva vorbe despre sisteme de referință. Sau, mai bine zis, despre lipsa lor.

Simți că nu mai ai busolă? Nu mai vezi sudul, iar nordul s-a ciocnit de vest? Da, așa e. Nu mai știi despre trecut? Ți s-a spus că s-a șters din greșeală? Citește romanul 1984. Sau, uită-te măcar la film! Normele, regulile, valorile sunt flotante și dezarticulate? Da, sunt! Legile par volatile, nepalpabile și exagerat de interpretabile? Da sunt! Ești forțat să-ți ștergi anumite noțiuni din vocabular? Este vorba despre: familie, bărbat, femeie, homosexual, hermafrodit? Da, despre astea și multe altele este vorba. Te zăpăcesc termeni precum: familie monoparentală, uniune consensuală, transgend, persoană de culoare, liber cugetător? Ți-au spus că ești epuizat, surmenat? Că nu ești în pas cu timpurile? Ți-au sugerat că ai nevoie de ajutor? Cum, te-au trimis la psiholog, la psihiatru? Nu mai spune, că mă uimești! Ți-au sugerat că ești nebun?

Nu ești nici imoral, nici ilegal, nici anacronic, nici depășit și nu ești nici nebun! Ești doar în derivă, pentru că ți-au luat sistemele de referință. Ți-au furat coordonatele. Ai obosit. Dacă te-au trimis la nebuni sau chiar tu crezi că ești unul, vino la mine! Poate ai nevoie și de pastile, sau poate nu, cine știe... Dar, tu vino să vorbim despre morală, tradiție, datini, strămoși, mareșali, credință, Dumnezeu, familie, sau despre ce vrei tu. Vino să încercăm să refacem un sistem de referință, măcar unul, pe al tău.

E anomie planetară.

3 Responses to Anomie

Lasă un răspuns